Normele privind procedurile simplificate de vamuire au fost publicate in M.Of.

Ordinul nr. 163/2015 pentru aprobarea Normelor privind procedurile simplificate de vămuire a fost publicat in M.Of. nr. 74/2015.

 

Declararea mărfurilor la autoritatea vamală în vederea plasării sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea mărfurilor în procedură normală, prin utilizarea procedurilor simplificate prevăzute la art. 253 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.

 

 (1) Autorizaţia pentru procedura declaraţiei simplificate sau pentru procedura de vămuire la domiciliu se acordă, în condiţiile prezentelor norme, persoanelor care:

a) solicită utilizarea procedurilor simplificate pentru uzul lor propriu; şi/sau

b) solicită utilizarea procedurilor simplificate în calitate de reprezentant.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) pot apela la serviciile unui reprezentant direct pentru întocmirea formalităţilor vamale în procedură simplificată.

(3) Autorizaţiile solicitate de persoanele aflate în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se acordă cu condiţia existenţei unor evidenţe şi a punerii în aplicare a unor proceduri adecvate care să permită autorităţii vamale de autorizare să identifice persoanele reprezentate şi să efectueze controale vamale corespunzătoare.

(4) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoanele autorizate au obligaţia ţinerii de evidenţe separate, potrivit prezentelor norme, pentru fiecare dintre persoanele pe care le reprezintă.

 

Autorizarea utilizării procedurilor simplificate menţionate la art. 253 alin. (2) şi (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 implică efectuarea în prealabil de către autoritatea vamală a unei verificări al cărei obiectiv este acela de a permite cunoaşterea activităţii şi organizării interne a persoanei solicitante.

 

Este interzisă utilizarea procedurii de vămuire la domiciliu sau a declaraţiei simplificate de către titularul autorizaţiei, dacă garanţia constituită în favoarea biroului vamal nu acoperă drepturile de import care trebuie plătite. În acest caz, titularul autorizaţiei este obligat să prezinte mărfurile la biroul vamal şi să aplice procedura normală de vămuire.

De asemenea este interzisă utilizarea procedurilor simplificate dacă cuantumul taxei pe valoare adăugată şi, după caz, al accizelor nu a fost plătit sau garantat sau dacă nu există un certificat valid de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoare adăugată, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Procedurile simplificate de vămuire nu se aplică:

 

a) mărfurilor care fac obiectul unor măsuri restrictive/sancţionatorii din domeniul supravegherii şi controlului vamal nefiscal (alerte, sancţiuni, monitorizări, profile risc etc.) instituite la nivel naţional, comunitar, internaţional pe perioade determinate sau nelimitate (de exemplu: droguri, produse cu regim special, arme, deşeuri etc., precum şi alte bunuri care pot aduce atingere siguranţei, sănătăţii, valorilor culturale şi mediului înconjurător);

b) mărfurilor în cazul cărora verificarea îndeplinirii altor condiţii stabilite prin reglementări speciale impune prelevarea de către autoritatea vamală de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;

c) mărfurilor care intră sub incidenţa măsurilor din cadrul politicii agricole comune care, în baza unor reglementări, stabilesc acordarea unor preferinţe tarifare, condiţionate de controlul destinaţiei finale sau acordarea unor restituiri la export;

d) mărfurilor care intră sub incidenţa prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Procedura declaraţiei simplificate

Condiţii de autorizare

Procedura declaraţiei simplificate se aplică în cazul operaţiunilor cu caracter repetitiv, pe baza autorizaţiei prevăzute la art. 253 alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, eliberate de biroul vamal în a cărui rază de competenţă teritorială solicitantul îşi are sediul sau punctul de lucru.

Prin operaţiuni cu caracter repetitiv se înţelege transporturile de marfă, având acelaşi destinatar şi acelaşi expeditor, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au frecvenţă mai mare de două transporturi pe săptămână;

b) marfa transportată se încadrează la acelaşi cod tarifar;

c) ţara de expediţie şi ţara de destinaţie, precum şi regimul vamal şi cel tarifar aplicabile rămân neschimbate.

 

Dosarul de autorizare

 (1) Autorizaţia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se acordă pe baza unei cereri scrise, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 67 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

(2) Cererea se completează utilizând aplicaţia “autorizări pentru procedurile simplificate de vămuire”, aflată pe website-ul Direcţiei Generale a Vămilor www.customs.ro, secţiunea Agenţi economici/Utilizarea sistemului informatic vamal. Cererea înregistrată în aplicaţia informatică se tipăreşte şi se depune, semnată şi ştampilată de către solicitant, la biroul vamal împreună cu următoarele documente:

a) certificatul de înregistrare a societăţii comerciale, în copie;

b) copia actului constitutiv al societăţii comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;

c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintă legal societatea comercială;

d) o declaraţie-angajament, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;

e) certificatul de atestare fiscală, eliberat de autoritatea fiscală competentă;

f) documentul comercial sau administrativ care urmează a fi utilizat;

g) declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al societăţii comerciale cu privire la activitatea societăţii;

h) chestionarul AEO – autoevaluare, completat potrivit prevederilor din Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 9.647/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de operator economic autorizat, cu modificările şi completările ulterioare, în mod opţional.

 

Etape ale procedurii declaraţiei simplificate

 

 (1) Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate se parcurg următoarele etape:

a) constituirea unei garanţii în favoarea biroului vamal potrivit prevederilor art. 189-200 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare;

b) prezentarea şi declararea mărfurilor la biroul vamal pe baza declaraţiei simplificate; în cazul prevăzut la art. 253a, teza a treia din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, declaraţia simplificată se depune la biroul vamal, în două exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, iar celălalt se păstrează de către titular;

c) plata taxei pe valoare adăugată şi, după caz, a accizelor;

d) depunerea declaraţiei suplimentare şi plata drepturilor de import în termenul prevăzut în autorizaţie.

 

Formula de calcul a cuantumului garanţiei este următoarea:

cuantumul garanţiei = (drepturi/365) x termenul de depunere a declaraţiei vamale suplimentare,

unde prin drepturi se înţelege cuantumul drepturilor vamale convenţionale, conform tarifului vamal comun, în vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operaţiunile cu caracter repetitiv, desfăşurate cu ţări terţe, realizate în ultimul an, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare, iar prin termenul de depunere a declaraţiei suplimentare se înţelege termenul exprimat în zile, stabilit de autoritatea vamală pentru depunerea declaraţiei suplimentare.

 

Termenul de depunere a declaraţiei suplimentare este de maximum 30 de zile calendaristice de la data acceptării de către biroul vamal a declaraţiei simplificate şi se înscrie în autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate de vămuire.

 

Procedura de vămuire la domiciliu

Condiţii de autorizare

 

(1) Procedura de vămuire la domiciliu se realizează pe baza autorizaţiei prevăzute la art. 253 alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, eliberate de biroul vamal în a cărui rază de competenţă teritorială îşi are sediul sau punctul de lucru solicitantul.

(2) Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vămuire la domiciliu poate fi acordată persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 264 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.

 

Etape ale procedurii de vămuire la domiciliu

 

 (1) Pentru derularea procedurii de vămuire la domiciliu se parcurg următoarele etape:

a) constituirea unei garanţii în contul biroului vamal potrivit prevederilor art. 189-200 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare;

b) sosirea mărfurilor în locurile aprobate de autoritatea vamală;

c) notificarea biroului vamal privind sosirea mărfurilor în vederea obţinerii liberului de vamă şi plata taxei pe valoare adăugată şi a accizelor, după caz;

d) efectuarea analizei de risc şi transmiterea deciziei de acordare a liberului de vamă;

e) descărcarea şi recepţionarea mărfurilor;

f) înscrierea mărfurilor în evidenţe;

g) depunerea la biroul vamal a declaraţiilor suplimentare, plata drepturilor de import şi regularizarea taxei pe valoare adăugată şi a accizelor, după caz;

(2) Formula de calcul a cuantumului garanţiei este următoarea:

cuantumul garanţiei = (drepturi/365) x termenul de depunere a declaraţiei suplimentare,

unde prin drepturi se înţelege cuantumul drepturilor vamale convenţionale, conform tarifului vamal comun, în vigoare la data depunerii cererii de autorizare, calculat pentru operaţiunile de comerţ exterior cu ţări terţe, realizate în ultimul an, calculat de la momentul depunerii cererii de autorizare, iar prin termenul de depunere a declaraţiei suplimentare se înţelege termenul exprimat în zile, stabilit de autoritatea vamală pentru depunerea declaraţiei suplimentare.

 Termenul de depunere a declaraţiei suplimentare este de maximum 30 de zile calendaristice de la data înscrierii în evidenţe şi se menţionează în autorizaţia de utilizare a procedurii de vămuire la domiciliu.

Articole similare

Comentariul tau aici